Czym są probiotyki i prebiotyki?

O probiotykach i prebiotykach słyszymy coraz częściej. Lekarze zwracają uwagę na ich pozytywny wpływ na organizm człowieka i zalecają ich stosowanie. Aby je dostarczyć, trzeba zjadać zawierające je produkty lub przyjmować preparaty, które w swoim składzie zawierają szczepy probiotyczne (np. BioGaia). Czym są probiotyki, a czym prebiotyki? Kiedy warto po nie sięgać?

Czym są probiotyki i prebiotyki? BioGaia i inne preparaty

Probiotyki to preparaty lub produkty żywnościowe zawierające pojedyncze lub mieszane hodowle żywych drobnoustrojów, które wywierają korzystny efekt na zdrowie, jeżeli zostały podane w odpowiedniej ilości. Obecne w probiotykach drobnoustroje produkują kwas mlekowy i należą do rodziny Lactobacillus, Bifidobacterium oraz do drożdżaków Saccharomyces. Fizjologicznie występują w mikroflorze przewodu pokarmowego człowieka. Przylegają do nabłonka jelita, by nie zostały usunięte w krótkim czasie, np. gdy mamy biegunkę. Muszą także być odporne na działanie kwasu solnego zawartego w żołądku oraz na enzymy trawienne i kwasy żółciowe. Ponieważ wielu z nas, zwłaszcza po kuracji antybiotykowej, ma w żołądku za mało bakterii, warto przyjmować preparaty, które zawierają, np. preparat BioGaia, który można podawać już bardzo małym dzieciom. Bakterie kwasu mlekowego ułatwiają proces trawienia, zwiększają wchłanianie witamin i minerałów, a przy kuracjach antybiotykowych chronią naszą mikroflorę jelitową. Co bardzo ważne, zwiększają odporność na zakażenia. Maluchy, którym podaje się preparat BioGaia, rzadziej zapadają na choroby górnych dróg oddechowych i łagodniej przechodzą astmę i atopowe zapalenie skóry. Probiotyki występują w fermentowanych produktach mlecznych, czyli w jogurtach, kefirach, mleku acidofilnym i maślance. Bakterie mlekowe znajdują się również w szeroko dostępnych, tanich kiszonkach (kapusta, ogórki). Prebiotyki to składniki pożywienia nie ulegające trawieniu, pobudzające wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym. Prebiotykami są sacharydy z grupy inuliny i fruktozooligosacharydom, które występują m.in. w pszenicy, cebuli, czosnku, bananach, cykorii, porach, szparagach. Są selektywnie trawione przez bifidobakterie i powodują znaczący ich wzrost w jelicie. Produkty i preparaty, w których składzie występują obok siebie prebiotyki i probiotyki to synbiotyki.

Zobacz również  Charakterystyka choroby zwyrodnieniowej

Czym są i jak działają krople BioGaia?

BioGaia to probiotyczne krople, które w prosty, bezpieczny i wygodny sposób uzupełniają florę jelitową człowieka. Można je dodawać do jedzenia i picia lub podawać na łyżce, więc są doskonałe dla niemowląt i małych dzieci, które nie są w stanie połknąć tabletek. Krople BioGaia zawierają probiotyczny szczep bakterii Lactobacillus reuteri (L. reuteri) Protectis zawieszony w oleju. Szczep izoluje się z pozbawionego toksyn mleka matki, a wystarczy podać pięć kropli , by zapewnić zalecaną dobową dawkę 100 milionów aktywnych, prozdrowotnych bakterii L. reuteri Protectis. Probiotyki pobudzają pracę jelit, a dzięki temu potrafią rozprawić się z zaparciem, ułatwiają trawienie i oczyszczanie organizmu z toksyn. Oznacza to, że wspierają pracę układu pokarmowego dziecka. Każda mama chce, by jej dziecko było zdrowe i szczęśliwe. Warto więc wspomóc naturalną odporność organizmu malucha, podając mu krople BioGaia.