„Porównanie cen cukru w sklepach spożywczych”

Jest to jeden z najczęściej spotykany w koszykach klientów produkt. Mimo narastających wokół niego różnych opinii, wielu konsumentów nie wyobraża sobie bez niego kuchni, a na przykład piekarzy i cukierników swoich wypieków. Tym produktem jest oczywiście cukier. Niezależnie od tego w jakich ilościach go spożywamy, chętnie zabieramy go do domu podczas spożywczych zakupów.

 

Na co zwracamy uwagę podczas zakupu cukru?

Może nie jest to najdroższy produkt, ale jeśli zdarza się nam kupować go dużo więcej, patrzymy na pewno na cenę. A porównanie cen cukru w sklepach może nas zaskoczyć, bo nie zawsze ta cena jest taka sama. Wszystko zależy tak naprawdę od sieci i od tego czy akurat jest na ten produkt promocja. Oczywiście najtańszy jest cukier puder, który często używany jest jako posypka do różnych wypieków. Ten puchowy dodatek zazwyczaj nie kosztuje więcej niż 3 zł za 500 gram, ale w wielu sklepach cena przekroczy to 3 złote, a nawet będzie dochodziła do 4 zł.

Oczywiście w zestawieniu nie może zabraknąć klasycznego cukru białego, który króluje na półkach konsumentów. Bardzo często ze względu na cenę jest częściej wybierany niż brązowy, który zostanie wspomniany dalej. Sprzedawany jest w wygodnych, papierowych torebkach kilogramowych i najczęściej jego cena jest bliska 4 zł. Może wahać się w zależności od sklepu. Najczęściej będzie kosztować między 3,90 a 5 zł.  

Zobacz również  Czym są probiotyki i prebiotyki?

Cukier wanilinowy – to małe opakowanie, ale może zmienić diametralnie smak wypieków. Wręcz nie smakują tak samo. Jest on sprzedawany w saszetkach 16 gramowych, a nawet 32 gramowych. W zależności od wagi i producenta cena może wahać się między 0.85 groszy do 1,29. Oczywiście jest opcja zakupy większego opakowania, ale nie jest tak już często spotykany. Kilogram cukru wanilinowego może kosztować około 12 zł.

Bardzo często na półkach pojawia się sezonowo, w okresie letnim, kiedy zbiór owoców jest bardzo intensywny. Mowa o cukrze żelującym, który jest niezbędny do wykonania owocowych, przepysznych, domowych przetworów. Nie można bez niego wyobrazić sobie truskawkowego dżemu. Jest on droższy od tradycyjnego, jego cena waha się od 11 do 12 złotych za jeden kilogram. Oczywiście można zakupić mniejsze opakowania, około 40 g za około 5-6 zł.

Coraz częściej spotykany, ale droższy jest cukier trzcinowy. Jest on przez wielu wybierany jako alternatywa dla cukru białego. Za 1k g cukru brązowego zapłacimy już około 11-12 zł, ale niektóre marki oferują taką cenę za 500 g.

Dość modne stało się używanie jeszcze innego zamiennika cukru, mianowicie ksylitolu. Jest to cukier brzozowy, który jest niskokaloryczny, dlatego może być świetnym dodatkiem dla osób, które muszą pilnować kalorie spożywane na co dzień lub po prostu unikać klasycznego cukru. Cena jednak jest dość wysoka, ale uzależniona mocno od producenta. Waha się między 25 zł za kg, ale może też wynosić nawet 60 zł za kg. Zdarza się jednak znaleźć ksylitol w cenie 7 zł na 500 g, więc w kwestii ceny jest duża różnorodność. (https://e-spar.com.pl/kategoria/cukier/198)

Zobacz również  Wybieramy blendery ręczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>